Hur du väljer en hundvalp

Många är det som drömmer om att skaffa egen hund, och att skaffa hund är många gånger ett mycket bra beslut. Du behöver dock tänka igenom många saker innan du väl bestämmer dig, och ett av besluten du behöver ta är vilken hundras du vill ha. Kanske har du länge drömt om en viss hundras, och är helt övertygad om att det är just denna ras du vill ha.

Hur du väljer en hundvalp

Trots denna dröm bör du göra noggrann research om denna ras innan du gör ditt köp. Det är mycket viktigt att du är väl införstådd i vad just denna hundras har för behov och egenskaper. Det är viktigt att du väljer en hundras som passar dig och din familjs livsstil. Utgå alltid från er nuvarande situation för att göra en så rättvist bedömning som möjligt på hur ert hundliv kommer att se ut.

När du sedan ska välja valp

När du har gjort ett väl i genomtänkt val av ras är det dags att börja leta valp. Det första du behöver göra är att hitta en seriös kennel som avlar just den rasen du vill ha. En seriös kennel ska vara registrerad i Svenska Kennelklubben. Gör gärna research även om den kenneln och hör dig för om referenser. Gör gärna ett besök till den kenneln också innan du väl bestämmer dig.

Hur du väljer en hundvalp

När du har hittar en kennel som har en kull valpar är det dags att välja själva valpen. Du bör aldrig bara acceptera att bli tilldelad en valp utan kräv att du ska komma och hälsa på valparna. Börja med att ställa dig på behörigt avstånd och iaktta valparna. Hur agerar varje valp med sina syskon, vem verkar vara självständig, men piper mycket och så vidare. Försök att få en helhetsbild.

Nästa steg är att få mer närkontakt med valparna. Du kan först be uppfödaren gå in till valparna för att de hur de agerar med någon de känner igen. Gå sedan in själv, sätt dig på huk och se hur de agerar med någon de inte känner igen. Be om att få spendera tid med valparna och känn efter vilken valp du får en bra relation med. Psyke hos hundar är viktigt, men även personkemi.