Viktiga kommandon du kan lära din hund

Det finns många kommandon du kan lära din hund, och det handlar inte bara om roliga tidsfördriv som är underhållande för er båda, även om det också är en viktig fördel. Att börja lära hunden enkla kommandon kommer framförallt utgöra en viktig grund för all framtida lydnadsträning, vilket kommer underlätta för både dig och din hund i många olika situationer och förebygga att ni blir stressade eller hamnar i farliga situationer.

En av de första sakerna du bör lära hunden är kommandot ”sitt”. Det är viktigt eftersom det försätter hunden i en position där han är uppmärksam på dig och därmed mottaglig för vidare instruktioner. För att lära den att sitta ska du använda positiv förstärkning med hjälp av godis, aldrig bestraffningar. Stå framför hunden och håll godisen över dess nos, och för sedan handen uppåt så att hundens huvud följer med och rumpan åker ned i golvet.

Viktiga kommandon du kan lära din hund

Lär hunden kommandona ”ligg”, ”stanna” och ”lämna”

Kommandot ”ligg” anses vara ganska svårt eftersom det försätter hunden i en position den kan uppfatta som obekväm. Det bästa sättet att lära den att ligga ned är att hålla en godis i handen, låta hunden lukta på den och sedan föra handen ned till golvet, med förhoppningen att hunden ska följa efter. För sedan handen bort från hunden på golvet för att uppmuntra den att lägga sig ned. När den gjort det belönar du den.

Målet med ett sitt-eller liggkommando är att få hunden att vara still tills du säger ordet som låter den röra sig, vanligtvis ”okej!”. Säg åt hunden att sitta, rör dig någon meter bort och vänd dig mot den. Om den sitter kvar ger du den en godis, och efter några sekunder en godis till om den sitter kvar. Därefter säger du ”Okej!” för att låta den komma. Upprepa med allt längre avstånd.

Att förebygga att hunden äter eller slickar på dåliga saker är viktigt, och det är där som kommandot ”lämna” kommer in i bilden. Du lär den detta genom att hålla en godis i vardera hand och låta hunden lukta och slicka på ena handen. När den försöker komma åt godisen säger du ”lämna”, men det är inte förrän den tappar intresse för den gömda godisen i handen som du öppnar den andra handen och ger den godisen.