De konstigaste hundraserna någonsin

Man behöver inte nödvändigtvis vara stor och stark för att bli vakthund. Bland tibetanska tempel och kejserliga palats i Kina höll Shih tzu-hundar vakt i hundratals år. Munkarna ansåg att de var heliga och hade förmågan att driva onda andar på flykt. En Shih tzu är liten till växten och kännetecknas framför allt av sin långa päls. Husse och matte måste vara beredda på att lägga mycket tid på pälsvård.

De konstigaste hundraserna någonsin

Den som är pälsallergiker men ändå drömmer om en hund i huset kan få stora problem. Men det finns lösningar. Till exempel är hundrasen Puli möjlig för vissa allergiker att leva med. Denna hundras förknippas trots sitt asiatiska ursprung mycket med Ungern. Där har den liksom i många andra länder mest blivit känd som vallhund. Rasen är mycket lämplig för den uppgiften eftersom en Puli anses vara snabb och orädd.

Visste du detta?

Alla hundraser är inte lätta att stava till eller uttala namnet på. Ett exempel är Xoloitzcuintli. Detta är en nakenhund från Mexiko som förr hade stor rituell betydelse i sitt hemland. Mellan åren 1887 och 1959 var Mexikan Hairless – som hunden också kallats – en erkänd ras bland amerikanska kennelklubbar. Den avregistrerades då det fanns för få exemplar för framgångsrik avel. Denna hundras är en av få där det både finns nakenhundar och exemplar med päls.

Drömmer du om att besöka din hunds hemland? Om du skaffar dig en Peruvian Inca Orchid kan du åka till Peru och studera intressant kultur samtidigt som du lär dig mer om ditt i Sverige relativt okända husdjur. Dessa nakenhundar har avbildats sedan inkaindianernas tid och är idag en till antalet väldigt liten ras. Det finns endast ungefär 200 exemplar kvar i Peru, och 300 som har exporterats till USA.

Att hundrasen Catahoula Leopard Dog kom till kan vi tacka de amerikanska präriehundarna för. Rasen anses ursprungligen vara en blandning mellan präriehundar och de hundar som fördes till Florida av spanska sjöfarare under tidigt 1500-tal. Dessa fyrbenta krabater är framför allt vallhundar som har utvecklat en alldeles speciell teknik. De lurar in grisar och boskap i fållor där de själva lätt kan smita ut. Rashunden väger 22-43 kilo och känns bland annat igen på sin glasartade blick.