Hundar kommer i många olika storlekar, färger och hårtyper. Vissa är stora medan andra är mindre än en katt. Att hunden är liten och nätt innebär däremot inte alltid att den är billigare. Olika raser kostar olika mycket, det är inte storleken eller vikten som spelar roll utan det är hundens stamtavla och hur populär rasen är.

Olika priser beroende på ras

Att det finns många hundraser är ingen nyhet, men att det kan skilja väldigt stora summor pengar beroende på vilken just du vill ha kan komma som en chock för vissa. De vanligaste hundraserna i Sverige är Labrador retriever och Golden retriever som ligger på omkring 10 000 och 15 000 kronor i pris. En stor summa pengar att lägga ut. Däremot finns det hundraser som är betydligt mycket dyrare. Är du sugen på att äga en mindre björn, eller Tibetansk mastiff som de egentligen heter så får du vara beredd på att priset kan nå så högt som 60 000 kronor. Den dyraste rasen är dock inte den Tibetanska mastiffen, utan det är rasen Löwchen. För en sådan är prislappen upp emot 100 000 kronor.

Det här är vad en hund kostar

Det är inte bara själva hundköpet som är dyrt. Att ta hand om hunden och se till att den får vård, mat och lek kan snabbt sticka iväg och efter några år blir det en större summa pengar än vad du betalade för hunden. En hund är faktiskt dyrast sett till både genomsnittlig årskostnad och livstidskostnad jämfört med de vanligaste husdjuren i Sverige. Att äga en hund kostar i genomsnitt omkring 7000 kronor om året, vilket blir över 85 000 räknat för hundens hela livstid. Att äga en hund kräver alltså en stadig ekonomi för att kunna stå förberedd inför eventuella plötsliga kostnader.