Löpning och träning i all ära, men har du någonsin motionerat med din hund? Många glömmer bort att hunden också behöver motion utöver sina rastningspromenader. Att därför börja motionera ihop med hunden eller börja träna agility är något fler borde ta efter.

Träna och tävla i agility

Agility är en hundsport som låter dig och din hund att tillsammans utvecklas för att klara av att ta sig igenom svårare och mer utmanande hinderbanor. Agility som på svenska kan översättas till rörlighet går ut på att leda sin hund genom olika hinder så snabbt och felfritt som möjligt. Det är lättare sagt än gjort och det krävs mycket träning för att lyckas inom sporten. En som lyckats med det är Louise Nilsson hunden Xpexa från Bjuv som åker ned till Nederländerna för att tävla i World Agility Open. För att nå så pass långt har de tränat flera gånger i veckan under en lång tid. Träning och tålamod ger dock bevisligen resultat, iallfall om man lyssnar på Jenny Damm från Hässleholm och hennes hund Lili. De representerade Sverige under hundevenemanget Crufts i Birmingham och det gick så pass bra att de vann guldpriset i sin klass. Det är onekligen en stor bragd att kamma hem ett sådant pris, något som både matte och vovve är stolta över.

Utrymme att träna

Att börja träna agility, eller bara motionera ihop med sin hund är inte alltid lätt. Bor man inne i stan har man begränsad tillgång till större ytor och grönområden där hunden får springa fritt. Detta drabbar dem som har drömmar om att träna ihop med sin fyrbenta vän. Bor man i stan eller i ett område där det är svårt att komma ut med hunden så kan man göra som Elsa i Mellbystrand. Hon tog saken i egna händer och skrev till kommunen då hon ville ha en plats att kunna låta sin hund springa fritt på. På stranden får nämligen inte hundar vistas och det begränsar även hennes möjligheter att träna agility med hunden.