Att vi i Sverige älskar våra husdjur och gärna har en fyrbent familjemedlem råder det inga tvivel om. Hundlivet medför mycket glädje och aktiviteter som en familj utan husdjur går miste om.

Hundar i familjen

Hunden har en nära relation till människan, framförallt i hemmet. Faktum är att husdjur överlag verkar ha blivit något vi värdesätter väldigt mycket mer än för bara några år sedan. I Sverige finns det cirka 2 miljoner katter och hundar, ungefär var fjärde hushåll menar Upsala Nya Tidning. Att vi har så många familjer med hundar är inte av en slump, de passar utmärkt ihop med barn och utgör ett fantastiskt tillskott till familjen.

Hundar och barn

Som vi skrev i föregående stycke passar hund och barn väldigt bra ihop, detta är även något SKK (Svenska Kennelklubben) också skriver är sant, men under förutsättning att det finns en vuxen omkring. De slår även hål på myten om att vissa hundraser skulle vara bättre barnhundar än andra. Viktigt att poängtera är att en hund aldrig ska bli behandlad som en leksak. En hund är en levande varelse som kräver kärlek, mat, sömn och motion lika mycket som den kräver att bli behandlad med respekt. Därför ska en förälder aldrig köpa en hund enbart för att sitt barn önskar sig en. Det krävs ansvar att ha hund och det kan inte läggas helt på sitt barn. Något som man kan tänka på inför ett hundköp om han har barn i familjen är att undvika hundar av mindre storlek då det kan vara frestande för ett barn att lyfta upp hunden. Genom att skaffa en lite större hund kan en olycka i samband med att den lyfts undvikas helt. Tänk alltså igenom ordentligt och rusa aldrig in i ett hundköp. Planering är av stor vikt, både för dig, ditt barn och din framtida hunds hälsa och välmående.